Харчова цінність
- 100 г конопляного насіння містять:
- білки - 30-32 г;
- вуглеводи - 23-24 г;
- жири — 48-49 г.
Також у 100 г насіння конопель міститься 553 ккал. Це означає, що, споживаючи насіння рослини як харчову добавку, досить з'їдати до двох столових ложок на день. До того ж вживати таке насіння можна абсолютно в сирому вигляді, не піддаючи його термальній обробці, чого не можна сказати про такі ж поживні бобах сої.
Конопляне насіння можна порівняти з лляними, проте містять більше жирних кислот (омега кислот). Отже, в їхньому складі міститься рекордна кількість вітамінів (В1, В2, В5, В6, С, А, Е, D), Омега-3, 6 і 9, клітковини, цинку, магнію, натрію, марганцю, заліза, кальцію тощо.
Високий вміст поживних речовин у конопляному насінні дає можливість використовувати їх як лікарський і профілактиційний засіб від малокровію та інших захворювань. Водночас до складу рослини не входить глютен, через що насіння конопель може споживати людину, яка не дає собі хлібобулочну та похідну продукцію.
У разі регулярного вживання 1-2 столових ложок сирих насіння конопель можна впоратися з такими захворюваннями:
- Низька працездатність імунної системи, що призводить до вірусних та інфекційних хвороб.
- Астма.
- Глаукома.
- Цукровий діабет.
- Аутоімунні хвороби (псоріаз, важка міастіння, аутоімунний тиреоїдит Хашімото тощо).
- Розсіяний склероз.
Тривале вживання такої харчової добавки матиме такий вплив на людський організм:
- Підвищить уважність і поліпшить роботу пам'яті;
- Стабілізує сон;
- Відновлює функціонування шлунково-кишкового тракту;
- Очистить організм від токсичних речовин і шлаків;
- Блокує розвиток захворювань передміхурової залози;
- Окаже протибольову та протизапальну дію;
- Збільшить кількість виділеного під час годування груддю молока;
- Позитивно позначиться на стані шкіри, волосся й нігтів;
- Перешкоджає розвитку цукрового діабету;
- Нормалізує гормональний баланс.
Коноплі застосовують у виробництві косметичних продуктів, які спрямовані на зволоження та живлення сухої шкіри, зняття алергічних реакцій, загальне поліпшення вигляду шкіри, а також запобігання ознакам старіння.
Завдяки вищезазначеним поживним властивостям їсти конопляне насіння можуть люди похилого віку, підлітки, спортсмени, а також ті, хто дотримується вегетаріанського харчування.
Застосування в кулінарії
Вживати насіння цієї рослини можна різноманітно:
- Перемолоте в блендері або кавомолки насіння (конопляне борошно) додають у будь-які страви, чи то супи, напої, салати тощо;
- На основі насіння можна зробити корисне конопляне молоко;
- Борошно з коноплі використовують під час приготування хлібобулочних виробів;
- Кушати насіння можна як у сирому, так і в обсмаженому вигляді.
Ще більшу поживність цей продукт принесе під час грамотного поєднання з іншими корисними травами та компонентами, як-от ягоди годжі, звіробій, глоду, валеріана, куркума тощо.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
- Ціна: 150 ₴/упаковка