Квіноа (Quinoa, кіноа) — для деяких ця назва вже стала звичною частиною раціону, але для багатьох це все щеентоване іноземне слово, навіть не викликає особливих асоціацій. Насправді квіноа — чудовий продукт, гідний того, щоб розповісти про нього та має цілу низку незаперечних переваг.
Квіноа має безліч варіантів назв: кінва, кіноа, кінуа, американський рис, перуанський шпинат... Це однорічна рослина, насіння якої борошно. Спочатку розходилася в тих районах Мексики та Перу, де суворий клімат не дає змогу вирощувати зернові хліба. Молоде листя квіноа також їстівне та використовуване як салатне зелене.
10 фактів про квино:
1. Насіння квіноа не належить до злаків, квіноа належить до псевдозернових культур.
2. Кіноа була вперше одомашненаles Анд приблизно 3000 років тому, а інки вважали цей продукт священним і називали квіноа "мати всіх насіння".
3. Кіноа містить більше білка, ніж будь-які інші зерна. У середньому 16,2% (для порівняння: 7,5% у рисі, 9,9% у просі, і 11-14% в пшениці, у кукурудзі 3,5%). У деяких видах міститься до 20% білка.
4. Кіноа не містить глютену та підходить людям з алергією на цей білок.
5. У необроблених зернах містяться гіркі речовини — сапоніни, тому зерна використовують після вимочування та виполіскування. Зараз більшість крупи продається вже підготовленою до вживання й не потребує додаткового оброблення.
6. Є біла, червона та чорна кіноа, які відрізняються на смак і текстурі.
7. Амінокислотний склад білків квіноа (до 20 типів) дуже збалансований і близький до складу білків молока.
8. Кіноа багата на мікроелементи (фосфор, залізо, кальцій, цинк) і вітаміни групи В. За вмістом фосфору квіноа порівнянна з деякими сортами риби.
9. З кіноа готують безліч різних страв: її варлять, обсмажують, додають у супи, роблять різноманітні каші, пеять коржі, олади та хліб. Використовується кіноа і для виготовлення пасти, пива та прохолодних напоїв, а деякі навіть роблять із нею суші.
10. Центральна асамблея ООН проголосила 2013 рік Міжнародним роком квіноа на знак визнання того, що корінні мешканці Анд зберегли квіноа в натуральному вигляді як джерело живлення для нинішнього та майбутніх поколінь.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Перу |
Вага | 0.5 кг |
Користувальницькі характеристики | |
Упаковка | Крафт - пакет |
- Ціна: 230 ₴/упаковка