Склад: Насамперед жирна олія, а також білки, ефірна олія, вітаміни, мікро- та макроелементи, природні пігменти, зокрема каротин. Також в абрикосових кісточках містяться синильна кислота (у мізерно малих кількостях, нешкідливих для організму!) і глікозид амигдалін. До речі, у мигдалі теж містяться синільна кислота й амігдалін — ви ж не боїтеся їсти мигдаль? Також джерелами амігдаліну слугують гречка, просо, квасоль і льон.
Нумо зосередитися на амигдалі докладніше. Розберемося, що це за речовина.
Амигдалін — він же «лаетріл» (англ. Laetril), він же вітамін В17. Визначення зciave:
Амигдалін — генцибіозид нітрилу мигдальної кислоти C20H27NO11, глікозид, що міститься в кісточках багатьох рослин роду Слива (Prunus), надаючи їм гіркого смаку. Вперше виділений із гіркого мигдалю Prunus amygdalus var. amara.
В організмі людини амігдалін розпадається на кілька простіших речовин, зокрема з нього утворюється глюкоза та синильна кислота. Але здоровий людський організм виділяє спеціальний фермент для нейтралізації амігдаліну. Цей фермент — родуназа. Вона блокує утворення синільної кислоти з амігдаліну. Тому у здоровому організмі амігдалін розпадається тільки з утворенням глюкози, без синільної кислоти. Крім того, родуназа здатна пов'язувати синьну кислоту, якщо вона все ж надійшла в організм ззовні в невеликих кількостях. Роданаза перетворює її на безпечні солі, які виводяться з організму з сечею. Синильна кислота не накопичується в організмі.
Вміст амігеліну в абрикосових кісточках невисокий і ніяк не шкодить людині. Крім того, за деякими даними амигдалін необхідний людському організму та неабияк знижує ризик захворювання на рак, а також здатний виліковувати ракових хворих у разі регулярного вживання.
В організмі ракових хворих виробляється у великій кількості ензим бета-глюкозидазу. Під дією цього ензиму амигдалін розпадається з утворенням синільної кислоти й бензальдегіду. Ці отрути дейстують на ракові клітини, вбиваючи їх. Водночас здорові клітини захищаються від отрут за допомогою родунами.
У деяких сортах абрикосів кісточки бувають несмачні, гіркі. У гірких кісточках амигдалін міститься в набагато більшій кількості, ніж у солодкуватих. У солодкуватих кісточках міститься в середньому приблизно 0.9% амігдаліну, тоді як у гірких — у середньому 5% залежно від сорту абрикосів.
- Ціна: 100 ₴