Пектин — це речовина рослинного походження, яка має склеювальні властивості. Науковою мовою — очищений полісахарид, який отримують завдяки екстрагуванню яблучного або цитрусового жому. Як гелеутворювач, загусник, стабілізатор і освітлювач, він зареєстрований як харчова добавка Е 440. У природі ця речовина міститься в овочах, плодах і різних коренеплодах.
У харчовій промисловості корисні властивості пектину використовуються під час виготовлення цукерок, десертів, фруктових начинок, кондитерських пастильних і желейних виробів, молочних продуктів, майонезу, кетчупу. У всьому світі високо цінуються пектини серед виробників кондитерських продуктів.
Є 2 типи пектину (порошок і рідкий екстракт), які знайшли широке застосування в промислових умовах, а також використовуються сучасними господинями. У рецептах ці дві форми не є взаємозамінними, оскільки різновиди використовуваного пектину залежать від умов змішування продуктів. Пектин порошковий змішують із соком і холодними фруктами у свіжому вигляді, тоді як рідкий додають у гарячий продукт. Найчастіше його можна знайти в пакетованому порошковому вигляді. Калорійність пектину становить 52 ккал на 100 грамів речовини.
Користь пектину
Користь пектину проявляється під час його використання в їжу для стабілізації обміну речовин. Він здатний знижувати вміст холестерину в організмі, покращувати перистальтику кишківника та периферичний кровообіг. Але найціннішою його властивістю можна сміливо назвати здатність очищати від шкідливих речовин (радіоактивні елементи, пестициди й іони токсичних металів) живі організми. Тому багато фахівців називає цю речовину санітарним організмом.
Завдяки своїм позитивним властивостям пектин широко застосовується й у фармацевтичній промисловості. Користь пектину для здоров'я є цілком очевидною, оскільки його обволікальні та зв'язувальні властивості сприятливо позначаються на стані слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. У разі виразкових захворювань він діє як легкий протизапальний і знеболювальний натуральний засіб.
Вред пектина
ред пектин може нанести у разі його надмірного вживання в їжу. Це на зниження всмоктування цінних мінеральних речовин (заліза, кальцію, магнію та цинку), може розпочатися бродіння в товстій кишці, внаслідок чого з'являється метеоризм і знижується засвоюваність білків і жирів.
Варто зазначити, що з природних джерел пектини надходять у невеликих кількостях і приносять винятково користь. Адже ніхто не їсть ягоди та фрукти кілограмами, тому несприятливі наслідки проявляються тільки з таких обсягів, які важко отримати з харчових продуктів. Лише у разі надмірного захоплення біологічно активними добавками, насиченими різними корисними речовинами, може настати передозування пектину.
- Ціна: 80 ₴/упаковка